Docenten

 

 

 

Francesca Tandoi

De zangdocent van Jazz aan Zee 2019 is Francesca Tandoi. Wij zijn blij dat zij haar talent in wil zetten voor de deelnemers aan Jazz aan Zee.

De in Nederland gevestigde Italiaanse jazzpianist en -zangeres Francesca Tandoi is geprezen door critici en peers als een opkomende jazzster en een van de meest boeiende jonge talenten op de Europese jazzscene.

Behalve dat ze haar zingende ballades ‘exemplarisch, eigenlijk onvergetelijk’ noemde, plaatst jazzjournalist Massimo Tarabelli (Ancona Jazz) haar bij de groten: ‘Hoeveel van de jonge pianisten resoneren met de grootste virtuoze swingende jazzpianisten-Oscar Peterson, Monty Alexander , Gene Harris, Phineas Newborn? Niet veel. Hoeveel van die zijn vrouwen? Heel, heel weinig. Hoeveel van die zijn Italiaans? Waarschijnlijk geen. Het is ongelooflijk maar waar dat zo’n persoon bestaat, en haar naam is Francesca Tandoi. Ze is een briljant, superieur en zeer zeldzaam talent. ”

Ze verhuisde in 2009 naar Nederland om jazz piano en zang te studeren aan de prestigieuze Koninklijk Conservatorium te Den Haag, cum laude afstudeerrichting en met een speciale vermelding van de commissie in 2013. Ze behaalde haar masterdiploma bij Codarts in Rotterdam in 2015.

In slechts een paar jaar heeft ze internationale bekendheid gekregen als pianist van wereldklasse en zangeres. Ze trad op met een aantal van de beste Nederlandse en internationale jazz musici. Ze heeft getoerd en les gegeven in enkele van de meest opvallende theaters, jazzfestivals en clubs over de hele wereld.

De concerten van Tandoi zijn warm onthaald door het publiek en de pers. Haar aanwezigheid op het podium wordt keer op keer geprezen als een explosie van swing, krachtig en verfijnd. Jazzjournalist David Alston van Zuid-Afrika zei: “Ze heeft een foutloze techniek en de het vermogen om te slingeren als de klepels. Het publiek wordt simpelweg verslagen door haar spel. ”

“Francesca Tandoi heeft echt indrukwekkende pianovaardigheden,” vertelde het tijdschrift JazzFlits. “Ze vliegt letterlijk over het toetsenbord. En ze is gezegend met een prachtige zangstem vol warmte en sensualiteit. ”

 

Henk Meutgeert

Is je Jazz docent voor arrangementen, composities, piano en dirigent. Henk is voor de derde keer docent bij Jazz aan Zee.  Hij is één van de Jazz toppers die je in 2019 helpt muzikaal te groeien.

Henk Meutgeert begint op jonge leeftijd te spelen op het harmonium in zijn ouderlijk huis. Op de Kampense muziekschool krijgt hij harmoniumles van een oom. Zijn oom adviseert hem over te stappen naar de piano. Aan het Conservatorium Zwolle krijgt Meutgeert arrangeerles van Frans Elsen.

De jaren zeventig.

Terwijl  Henk nog aan het conservatorium studeert wordt Henk door Ferry Wienneke gevraagd om in een van diens orkesten te komen remplaceren. Al snel is Henk de vaste pianist van het KRO-huisorkest en Wiennekes Goudenregen Ensemble.

De jaren tachtig.

Vanaf 1980 is Henk vijf jaar lang pianist bij The Skymasters, de bigband van de AVRO. Ook maakt hij vijftien jaar lang deel uit van het Kwartet Herman Schoonderwalt en leidt hij jarenlang een eigen orkest in dienst van de NCRV. Wanneer Henk in 1986 een compositieopdracht van de Wereldomroep ontvangt, vormen hij en Ton van der Horst de Netherlands Concert Jazz Band. Daarin spelen de bekende jazznamen uit die tijd: Ack van Rooyen, Piet Noordijk, Ferdinand Povel en ook zijn leermeester Frans Elsen. De bigband bestaat uiteindelijk vijf jaar met steun van subsidie van het ministerie van WVC. Vanaf 1987 gaat Henk een dag per week les geven aan de conservatoria van Zwolle en Groningen. Dat gaf hem de mogelijkheid zich te specialiseren in het schrijven van muziek.

De jaren negentig tot heden.

Voor het Metropole Orkest, componeert Henk veel en hij leidt  het orkest regelmatig als gastdirigent. Als componist/arrangeur schrijft hij veel voor radio- en tv-producties en componeert in opdracht van diverse lichte muziek-orkesten. Zo klinkt op 24 september 1992 de door hem geschreven Suite for Sesjun tijdens de 1000e aflevering van het TROS-jazzprogramma Sesjun. In 1994 schrijft hij in opdracht van de European Broadcasting Union (EBU) de vijfdelige suite Eburnian Elephant Songs.

In 1996 richt hij samen met bassist Frans van Geest en drummer Hans Dekker de New Concert Big Band op. Met voornamelijk arrangementen van Henk’s  hand ontwikkelt het ensemble een succesvolle concertserie in het Bimhuis. Sinds 1999, op initiatief van toenmalig Concertgebouw-directeur Martijn Sanders, speelt men onder de naam Jazz Orchestra of the Concertgebouw. In 2010 ontvangt het orkest een Edison voor de cd Blues for the Date, een jaar voordat Henk afscheid neemt als orkestleider.

Onderscheidingen.

In 1998 ontvangt Henk de Peter Schilperoort Award, in 1999 krijgt hij de Bird Award uitgereikt op het North Sea Jazz Festival en in 2015 wordt hij onderscheiden met de Concertgebouw Jazz Award.

Heb je een vraag aan deze docent?


 

Simon Rigter

is jullie docent op sax. Hij behoort tot  een van de beste docenten. Simon doet mee aan Jazz aan Zee sinds 2004. Ook een Jazz topper pur sang. Als zoon van saxofonist Bob Rigter groeide hij op in een muzikaal milieu. Op tienjarige leeftijd kreeg Simon klassiek dwarsfluitles en op twaalfjarige leeftijd begon hij met de saxofoon.

Van 1989 t/m 1996 studeerde Simon aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij les kreeg van de bekende saxofonist/klarinettist John Ruocco. Daarna studeerde hij aan het Hilversums conservatorium bij Ferdinand Povel. In 1997 studeerde Simon af aan het Hilversums conservatorium.

Simon heeft CD’s opgenomen met The Dutch Jazz Orchestra, The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Rotterdam Jazz Orchestra, The Reeds, Curtis Fuller, Slide Hampton, John Marshall, Cees Slinger, Victor Kaihatu, Peter Beets, Ruud Breuls, Erik Doelman, en vele anderen.

‘Namen’waar Simon mee heeft opgetreden zijn: George Coleman, Joe Cohn, Jim Rotondi, Nancy Marano, Alvin Queen, Ferdinand Povel, Ruud Jacobs, Pim Jacobs, Frans Elsen, Rob van Kreefelt, Peter Beets, Marco Kegel en vele anderen.

De volgende landen deed Simon aan tijdens zijn tournees: China, Denemarken, Duitsland, Ierland, India, Israel, Jamaica en Japan.

Orkesten waar Simon in speelt of heeft gespeeld zijn: The Dutch Jazz Orchestra , The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Rotterdam Jazz Orchestra, The Reeds, Saxology, The Storyville Project, The New Quartet, The Ruud Breuls/ Simon Rigter Quintet, Equinox, The Erik Doelman Quartet, Bop2B.

Als docent werkt Simon bij het Codarts-instituut te Rotterdam en het Conservatorium te Amsterdam .

Sinds 2004 maakt hij deel uit van het docententeam van Jazz aan Zee  (voorheen Jazz Boost).

Heb je een vraag aan deze docent?.

 


 

Frans van Geest

Is jullie docent een Nederlandse bassist en een veelgevraagde begeleider van grote Amerikaanse en Europese jazzmusici. Frans is voor de derde keer docent bij Jazz aan Zee.

Als lid en medeoprichter van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw heeft hij gespeeld met onder anderen Monty Alexander, Johnny Griffin, Dick Oatts, Bud Shank, Joe lovano, Lee Konitz, Toots Thielemans, Warren Vache, Jimmy Heath, Deborah Brown, Roy Hargrove, Pat Martino, James Blake, Joe Henderson, Elvin Jones, McCoyTyner en Chick Corea. In kleine groepen begeleidde hij Deborah Brown, Curtis Fuller, Slide Hampton, Bobby Durham, Roy Hargrove, Joe Cohn, Harry Allen, Scott Hammilton en anderen.

Frans maakte cd’s met Jesse van Ruller 4tet, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Peter Beets, Rob van Bavel, Martijn van Iterson, Hans Vroomans, Mike Delferro, Curtis Fuller, Ruud Breuls, Piet Noordijk, Slide Hampton, David Schnitter, het Metropole Orkest, Frits Landesbergen/Francesca Tandoï en Till Brönner.

Heb je een vraag aan deze docent?


Marcel Serierse

Drums

Marcel studeerde op jonge leeftijd enkele jaren klassiek slagwerk.

Daarna studeerde Marcel aan het conservatorium te Rotterdam. Daar studeerde hij cum laude af.

Vervolgens studeerde Marcel in New York bij onder andere Mel Lewis en Steve Gadd. Marcel is één van de meest allrounde en meest gevraagde live en studio drummers van Nederland.

Er volgde een regelmatige samenwerking met binnen en buitenlandse artiesten als: Toots Thielemans, Randy Brecker, Johnny Griffin, Bob Brookmeyer, Laura Fygi, Rene Froger, Paul van Vliet, Michel Petrucciani, Till Brönner, Patty Austin, Paul de Leeuw, Dee Dee Bridgewater, Ilja Reijngoud, Tom Beek, Equinox, Ronny Cuber, Jimmy Heath, Het Ruud Breuls/Simon Rigter 5-tet. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Verder is Marcel regelmatig gast drummer bij de NDR bigband in Hamburg.

Verder nam Marcel vele cd’s op met o.a Leonardo Amuedo “duo conversations”, Ilja Reijngoud “Around the world”, Equinox “face the music”, Trio Hans Vroomans/Frans van Geest “L.O.V.E” en met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw “Crossroads”.

Verder is Marcel docent aan de jazzafdeling van het conservatorium in Amsterdam.

Heb je een vraag aan deze docent?