Francesca Tandoi (!)

Dankjewel Francesca dat je dit jaar je talent inzet voor de deelnemers aan Jazz aan Zee 2019.

De in Nederland gevestigde Italiaanse jazzpianist en -zangeres Francesca Tandoi is geprezen door critici en peers als een opkomende jazzster en een van de meest boeiende jonge talenten op de Europese jazzscene.

Behalve dat ze haar zingende ballades ‘exemplarisch, eigenlijk onvergetelijk’ noemde, plaatst jazzjournalist Massimo Tarabelli (Ancona Jazz) haar bij de groten: ‘Hoeveel van de jonge pianisten resoneren met de grootste virtuoze swingende jazzpianisten-Oscar Peterson, Monty Alexander , Gene Harris, Phineas Newborn? Niet veel. Hoeveel van die zijn vrouwen? Heel, heel weinig. Hoeveel van die zijn Italiaans? Waarschijnlijk geen. Het is ongelooflijk maar waar dat zo’n persoon bestaat, en haar naam is Francesca Tandoi. Ze is een briljant, superieur en zeer zeldzaam talent. ”

Ze verhuisde in 2009 naar Nederland om jazz piano en zang te studeren aan de prestigieuze Koninklijk Conservatorium te Den Haag, cum laude afstudeerrichting en met een speciale vermelding van de commissie in 2013. Ze behaalde haar masterdiploma bij Codarts in Rotterdam in 2015.

In slechts een paar jaar heeft ze internationale bekendheid gekregen als pianist van wereldklasse en zangeres. Ze trad op met een aantal van de beste Nederlandse en internationale jazz musici. Ze heeft getoerd en les gegeven in enkele van de meest opvallende theaters, jazzfestivals en clubs over de hele wereld.

De concerten van Tandoi zijn warm onthaald door het publiek en de pers. Haar aanwezigheid op het podium wordt keer op keer geprezen als een explosie van swing, krachtig en verfijnd. Jazzjournalist David Alston van Zuid-Afrika zei: “Ze heeft een foutloze techniek en de het vermogen om te slingeren als de klepels. Het publiek wordt simpelweg verslagen door haar spel. ”

“Francesca Tandoi heeft echt indrukwekkende pianovaardigheden,” vertelde het tijdschrift JazzFlits. “Ze vliegt letterlijk over het toetsenbord. En ze is gezegend met een prachtige zangstem vol warmte en sensualiteit. ”